Çocuklara cinsel eğitim hangi yaşta ve nasıl verilmeli?

Çocuklara cinsel eğitim hangi yaşta ve nasıl verilmeli?

Günümüzde, çocukların sağlıklı bir cinsel kimlik geliştirebilmesi ve güvenli bir şekilde büyüyebilmesi adına cinsel eğitim, ebeveynlerin ve eğitimcilerin gündeminde önemli bir yer tutuyor.

Cinsel eğitim, çocuklara kendi vücutları hakkında bilgi vermenin ötesinde, sağlıklı ilişkiler kurma, sınırlarını anlama, güvenli internet kullanımı gibi konularda da rehberlik sunmayı amaçlıyor. Cinsel eğitimin önemine değinen Doç. Dr. Gökçen Erdoğan konu hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Çocukların cinsel eğitiminin evde anne babanın verdiği bilgilerle başlaması gerektiğini daha önce defaatle anlatmıştım. Bu konuda birincil uzmanlar olan çocuk psikologlarının internet üzerinde sayısız kaynak ve bilgilendirmesi mevcut. Direkt başvuramıyorsanız bile bunlardan faydalanabilirsiniz. Ben de sizden gelen sorulara, yardımı olabilecek biçimde yer vermek istedim.

BEBEKLERİN NASIL OLUŞTUĞUNU SORUYOR

SORU: Hocam, 10 yaşında bir kızım var. Son zamanlarda bana sürekli kızlarla erkeklerin farkını, bebeklerin nasıl oluştuğunu soruyor. Ne diyeceğimi bilemiyorum, yanlış bir şey söylemekten korkuyorum. Geçiştiriyorum ama ne zamana kadar geçiştirebilirim ki? Ne yapmam gerekir?

CEVAP: Geçiştirmek kesinlikle uzmanların önerdiği bir şey değil. Elbette çocuk psikologlarının çok daha kapsamlı bir bilgilendirmesi olur size; bu konuda çok sayıda bilgiye ulaşabilirsiniz basit bir internet taramasıyla bile. Ancak ben de size alanımda kalarak yardımcı olmaya çalışayım. Çocuklar bu soruları hazdan, erotizmden uzak; kendilerini, değişimlerini, cinsiyetlerini anlamaya yönelik olarak soruyorlar. Paniklemenize asla gerek yok. Doğma, büyüme ve gelişme aşamalarında bedenin geçirdiği değişimleri anlatabilirsiniz. Tüylenme, memelerin çıkması, adet görme kız çocukları için temel bilgiler diyebiliriz. Ayrıca 8 yaş üstünde penis ve vajinanın genital organlarımız olduğunu söylemelisiniz; isimlerini değiştirmeden. Bebeğin oluşumunu da birbirini seven anne babaların genital organlarının birleşiminde erkek sperminin kadın yumurtasını bulduğunu ve sonra orada ufacık bir damla oluşup onun büyüdüğünü ve bir bebeğe dönüşüp geliştiğini anlatabilirsiniz. Her yaşın bilgilendirmesi farklıdır ama 8 yaş üstünde daha net ve gerçekçi bilgiler vermek önemli. Siz utanmayın ki o da utanmasın ve sürecin doğallığını algılasın. Öğrenme, zaten sürecektir.

KURDUĞU CÜMLELERDEN HOŞLANMADIM

SORU: Hocam, kızım adet görme çağına geldi ama ben onunla şu ana dek hiçbir şey konuşmadım ve hiçbir şey sormadı. Fakat arkadaşıyla konuşurken bir çocuktan hoşlandığını duydum ve hatta asla beklemediğim bazı cümlelerle anlattı bunu. Cinsel olarak yaşının üzerinde bir tavırdı bu ve pek hoşlanmadım. Müdahale etmeli miyim?

CEVAP: Adet ile ilgili bir bilgilendirme mutlaka yapılmalı. Bilmediği bir durumla karşılaştığında paniklememesi onun da hayatını etkilememesi için anne olarak göreviniz çocuğunuzu önceden bunu hazırlamak olmalıdır. Cinsellik olarak aşamadığınız bu sorun ise kesinlikle direkt olarak bir çocuk psikoloğuna sormanız gereken bir soru. Ancak kendi alanımdan yola çıkarak şunu söyleyebilirim; çocuğa evde hiçbir bilgi verilmemesi, dışarıda doğru-yanlış ayırt edemediği bilgilerle donanmasına neden oluyor. En az kendisi kadar bilgisiz ve tecrübesiz arkadaşlarından, yaşına uymayan videolardan mesela. Dolayısıyla annesi olarak sizin yapacağınız bilgilendirme çok anlamlı. Ayrıca en önemli tavsiyem, jinekolog randevusu da oluşturmanız ve doktorunuzdan da bu bilgilendirme için tavsiye almanız olabilir. Ben küçük hanımlarla bu sohbeti yapıyorum ve son derece verimli oluyor.

OĞLUM, KIZIMA KARŞI ÇOK HIRÇINLAŞTI

SORU: Hocam, 11 yaşında kızım, 13 yaşında oğlum var ve birlikte kalıyorlar. Ama oğlum artık çok hırçınlaştı. Kardeşine kötü davranmaya, yanında istememeye başladı. Bu seneye kadar çok iyi anlaşıyorlardı. Bir konuşmanızda bunun cinsel sürecin başlamasıyla ilgisi olabileceğini söylemiştiniz. Nasıl bir bağlantısı var acaba?

CEVAP: Kız ve erkek çocuklarının odasını ayırmak bu yaş grubunda önemli. Çünkü kendi bedenlerini tanıdıkları bir dönemdeler ve bilhassa erkek çocuğunuz için rüyalanma dediğimiz buluğ çağı etkileri başlamış olabilir. Dolayısıyla kendisine ait bir alan arayışı olacaktır. Kardeşinin varlığından rahatsız olması da hem bundan hem yaşadığı hormonal değişimlerden kaynaklı olabilir. Babanın gerekli iletişimi kurmasını öneririm, eğer bu konuda hiç konuşulmadıysa tam vakti. Siz de kızınızla bedeninde yaşayacağı değişimleri, regl döngüsünü, bu dönemde yapacaklarını konuşmalısınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler