Aşısını erteleyenler için rehber hazırlandı

Aşısını erteleyenler için rehber hazırlandı

Sağlık Bakanlığı, COVID-19 aşısı olmayı erteleyenlerin doğru bilgiyle buluşturulması için "Aşı İletişimi Rehberi" hazırladı.

Sağlık Bakanlığının hazırladığı rehber, ülke genelinde görev yapan sağlık personeline ulaştırılmak üzere 81 ile gönderildi. Ayrıca dijital ortamda ve internette kullanılması için rehberdeki bilgiler çerçevesinde eğitim videosu da bulunuyor.

COVID-19 aşısını erteleyen veya aşı yaptırmak istemeyenlerin, doğru olmayan birçok bilgiye maruz kaldığı anlatılan rehberde, bu kişilerin en önemli ihtiyacının doğru kaynaklardan gerçek bilgiye ulaşmak olduğu vurgulandı. Rehberde, beden dili, yüz ifadesi, jest ve mimiklerin yapılan konuşmadan daha etkili olduğu bilgisi verildi.

Etkili iletişim için görüşme yapılan kişiyle karşı karşıya durulması, göz teması kurulması, kişinin aktif şekilde dinlenmesi gerektiği anlatıldı. COVID-19 aşısı yaptırmayı erteleyenlerin sorularının dinlenmesi ve anlaşılır şekilde cevaplanması önem taşıyor. Rehbere göre, bu kişilere endişelerinin anlaşıldığının hissettirilmesi gerekiyor.

Rehberde, COVID-19 aşılarıyla ilgili sıkça sorulan sorulara da yer verildi. Bu sorulardan bazıları şöyle:

"YENİ DUYULAN MRNA AŞILARI NASIL GELİŞTİRİLDİ?"

Yeni duyulan mRNA aşı teknolojisi 20 yılı aşkın süredir üzerinde çalışılan bir yöntemdir. Pandemi nedeniyle bazı üniversiteler ve laboratuvarlar mevcut mRNA teknolojisini kullanarak bir aşı geliştirmeye odaklanmıştır.

“MRNA AŞILARI DNA’YA ETKİ EDER Mİ?”

mRNA aşıları DNA’nızı hiçbir şekilde etkilemez veya değiştirmez. Bu aşı yalnızca bağışıklık sistemine gönderilen ve virüsün nasıl göründüğünü, onu bertaraf etme talimatlarını içeren bir mesajdır. Vücudunuzun antikorları oluşturmasına yardımcı olduktan sonra yok edilir.

“AŞILAR DOĞURGANLIĞI ETKİLER Mİ?”

COVID-19 aşıları doğurganlık sorunlarına neden olmamaktadır.

“GELİŞTİRİLEN AŞILAR GÜVENLİ Mİ?”

COVID-19 için geliştirilen aşılar dünyanın pandemiyi yavaşlatma ve sona erdirme umudu haline gelmiştir. Bu nedenle bütün dünya aşı geliştirmenin her adımını yakından takip etmiştir. Aşının güvenlilik ve etkililiği için dünya çapındaki kuruluşlarla birlikte her ülke aşıların güvenliliğini titizlikle izlemeye ve değerlendirmeye devam etmektedir. Türkiye’ye gelen aşıların tamamı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından laboratuvar ortamında incelendikten ve kontrollerden geçtikten sonra uygulanmaya başlamıştır.

“AŞILARIN YAN ETKİLERİ VAR MI?”

Aşılanma sonrasında görülebilen hafif ve kısa süreli yan etkiler, yorgunluk hissi, ateş, titreme, kusma, ishal, baş ağrısı, kas eklem ağrısı, enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık, şişlik şeklindedir.

“COVID-19 GEÇİRMİŞ KİŞİ AŞI OLMALI MI?”

Halihazırda COVID-19 teşhisi konmuş ve tedavi görmüş olsanız bile aşı olmanız önemlidir. Hastalığı geçiren kişilerin aşılanması, mevcut olan bağışıklık yanıtını artırmaktadır.

“GEBELER VE EMZİREN ANNELER DE AŞI OLABİLİR Mİ?”

Gebelikte ve emzirme döneminde COVID-19 aşılarının uygulanmasına ilişkin veriler incelendiğinde, aşı uygulanması tavsiye edilmektedir. Aşı, gebe kalmayı planlayanlar, gebeler ve emzirenler için güvenlidir. Bilimsel araştırmalar, aşılamanın gebelerde düşük riskini artırmadığını ortaya koymaktadır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler