Gözlük kullananlar dikkat!

Gözlük kullananlar dikkat!

Dijital ekranlardan yayılan mavi ışığın insan sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin “Mavi ışık korumalı camların önemi nedir, kullanılmalı mı?” soruların cevaplarını Ajans Aydın Gazetesi olarak sizler için derledik.

Mavi ışığa uzun süre maruz kalmanın insan sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin çalışmalar hala devam etmekle birlikte; uzmanlar, mavi ışığa uzun süre maruz kalmanın bedenimizin doğal olarak izlediği geceleri dinlenme, gün içerisinde uyanık ve dikkatli kalma döngüsünü olumsuz etkilediği konusunda hemfikir. Biz de Ajans Aydın Gazetesi olarak Optisyen Mert Can, “Mavi ışık korumalı camların önemi nedir, kullanılmalı mı?” sorusunu sorduk, cevapları sizler için derledik.

“NEDEN MAVİ IŞIK KORUMALI GÖZLÜK KULLANMALISINIZ?"

Kısaca mavi ışık korumalı camları açıklamak istediğini söyleyen Mert Can, “Günlük hayatta çokça kullanılan enerji tasarruflu ampuller, led aydınlatmalar, tv ve bilgisayar ekranları, tablet ve akıllı telefonlar yüksek oranda mavi ışık içeren enerji kaynaklarıdır. Bu tarz yapay ışık kaynaklarının artmasıyla, mavi ışık; mahmur gözler, uykusuzluk, baş ağrısı başta olmak üzere retina hasarı, katarak ve sirkadiyen ritmin bozulması sonucu ortaya çıkan sağlık sorunlarıyla anılır diyebiliriz” dedi.

“KULLANILMALI MI?”

Dijital ekranların karşısında geçirilen zamanın her geçen gün biraz daha arttığını söyleyen Can, “Dijital ekran karşısında geçirilen zaman her geçen gün biraz daha artıyor bu yüzden dijital ekranlardan yayılan mavi ışığın insan sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin araştırmalara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Bu gibi etkenlerle başa çıkmanın yolu mavi ışık camlı gözlük kullanmak” dedi.

“MAVİ IŞIĞA UZUN SÜRE MARUZ KALINDIĞINDA NE GİBİ SORUNLAR ORTAYA ÇIKAR?"

Mavi ışığa uzun süre maruz kalmanın insan sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin çalışmalar hala devam etmekle birlikte; uzmanlar, mavi ışığa uzun süre maruz kalmanın bedenimizin doğal olarak izlediği geceleri dinlenme, gün içerisinde uyanık ve dikkatli kalma döngüsünü (`Sırkadiyen Ritim`) olumsuz etkilediği konusunda hemfikir. Şöyle ki; bu tarz yapay ışık kaynaklarının artmasıyla, mavi ışık, dijital göz yorgunluğu sendromu yani gözlerde yanma hissi, ışığa hassasiyet, bulanık ve çift görme, odaklanma zorluğu, boyun ve baş ağrısı hatta sirkadiyen ritm bozulması, makula dejenerasyonuna sebebiyet vermektedir. Yapay ışık kaynaklarından yayılan mavi ışık dalgaları beynin kendini gün ortasında zannetmesine neden olur. Özellikle mavi ışığa, akşam güneşin batmasında sonra maruz kalmamız halinde; mavi ışık beynin uyku hormonunu, yani melatonin salgılamasını engellediği, kişinin uykuya dalmasını zorlaştırdığı görülmüş. Bu durumun uyku bozukluğu, göz yorgunluğu, baş ağrısı, yorgunluk hissi ve beraberinde başka sağlık problemlerine yol açabileceği belirtilmektedir. Bu gibi etkenlerle başa çıkmanın en kolay yolu mavi ışık filtreli gözlük camları tercih etmek.  ” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler