KORONAVİRÜS TÜRKİYE'DE 1. YILINI DOLDURDU
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkarak kısa zamanda küresel salgın haline dönüşen koronavirüs Türkiye'de ilk olarak 11 Mart 2020 tarihinde görüldü. Tam 1 yıldır Türkiye'de etkisini sürdüren salgın nedeniyle bugüne kadar 29 bin 227 kişi hayatını kaybetti.
2019 yılının ikinci yarısında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede küresel salgın haline gelen koronavirüs, dünyada etkisini sürdürmeye devam ediyor. Dünya ekonomosini adeta vurguna uğratan ve milyonlarca vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan COVID-19 virüsü, 21. yüzyıl tarihinin ilk küresel salgını olması nedeniyle insanlık tarihine adeta damgasını vurdu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklama ile, 11 Mart 2020 tarihinde Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü öğrenildi. İstanbul Tıp Fakültesi'nde görülen vaka sonrası Türkiye'de 1. pandemi dönemi başladı. Okulların uzaktan eğitime geçtiği, binlerce vatandaşın işsiz kaldığı, işletmelerin kepenk indirdiği ve sokağa çıkma kısıtlamalarının hızla hayata geçirildiği dönem Temmuz ayına kadar devam etti. Geçtiğimiz yaz aylarının başlarında vaka ve kaynaklı ölüm sayılarında görülen olumlu düşüş nedeniyle birçok kısıtlama esnetildi, aylar sonra tekrar kepenk açan esnaf pandemi etkisi altında olsa da sezonda iş yapabilmenin mutluluğunu yaşadı.
Olumlu düşüş havaların soğumaya başlamasıyla birlikte sona erdi. Eylül ayının başından itibaren Türkiye genelinde artan vaka ve kaynaklı ölüm sayıları Ekim, Kasım ve Aralık aylarında kısıtlamaların kademeli olarak tekrar hayata geçirilmesine neden oldu. 1 Mart tarihine kadar süren ikinci pandemi döneminde esnaflar tekrar kepenk indirdi, sokağa çıkma kısıtlamaları hayata geçirildi, okulların tüm kademelerinde uzaktan eğitim sürecine dönüldü.
"AŞI SÜRECİ OCAK AYINDA BAŞLADI"
Salgınla mücadelede yeni umut olan aşılama işlemleri için çalışmalar, virüsün görüldüğü ilk tarihin yaklaşık bir buçuk sene sonrasında 2020 yılının sonlarında sonuca ulaştı. Birçok farklı şirketin ve ülkenin laboratuvarlarında üretilen koronavirüs aşıları, salgınla mücadelenin yeni umudu haline geldi.
Türkiye'de Çin'den getirilen CoronaVac aşısının uygulanacağının açıklanmasının ardından, ilk koronavirüs aşısı 13 Ocak tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yapıldı. Koca'nın ardından başlayan süreçte risk grubuna göre sınıflandırılan vatandaşların aşılanmaları hızla devam etti.
"VİRÜS MUTASYONA UĞRADI"
2020 yılının son aylarında İngiltere tarafından yapılan açıklama ile COVID-19 virüsünün mutasyon geçirmeye başladığı öğrenildi. Daha hızlı yayılmaya başlayan mutasyonlu virüs nedeniyle dünyada panik havası oluştu. İngiltere'nin ardından Güney Afrika, Brezilya ve daha birçok ülkede de mutasyona uğrayan virüs daha tehlikeli bir hal aldı. Birçok Avrupa ülkesinde görülmesinin ardından Türkiye'de de vakalarının ortaya çıktığı öğrenilen mutasyonlu virüs ile mücadele hızla devam ederken, 2020 yılının son aylarında Türkiye'de tekrar başlatılan pandemi süreci 1 Mart Pazartesi günü gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından kademeli olarak ülke genelinde esnetilmeye başlandı.
"MİLYONLARCA İNSAN HAYATINI KAYBETTİ"
10 Mart Perşembe günü açıklanan verilen ile koronavirüs salgını nedeniyle ortaya çıkan son rakamlar şu şekilde oldu;
Dünya'da hayatına kaybeden kişi sayısı: 2 milyon 602 bin
Türkiye'de hayatını kaybeden kişi sayısı: 29 bin 227
Dünya'da iyileşen kişi sayısı: 92 milyon 790 bin
Türkiye'de iyileşen kişi sayısı: 2 milyon 649 bin 862
Dünya'da görülen vaka sayısı: 117 milyon 262 bin
Türkiye'de görülen vaka sayısı: 2 milyon 821 bin 943
Dünya'da uygulanan aşı sayısı: 319 milyon 560 bin 532
Türkiye'de uygulanan aşı sayısı: 10 milyon 452 bin 301
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.