Optisyen Denizhan Durak'tan kontakt lens uyarısı

Optisyen Denizhan Durak'tan kontakt lens uyarısı

Kontakt lensin doğru kullanılmasına yönelik Ajans Aydın Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Optisyen Denizhan Durak, “Yanlış kullanılması sonucu gözde kalıcı sorunlar ortaya çıkarabilir” dedi. 

Sağlıklı lens kullanabilmenin önemli hususlarından biri, kontakt lens ile lensin üzerine yerleştiği kornea tabakasının eğiminin birbirine uymasıdır. Aksi taktirde sıkı lens gözü sıkmasına geniş lens ise gözde tahrişe yol açmasına sebebiyet verebilir. Bizler de Ajans Aydın Gazetesi olarak Optisyen Denizhan Durak’a sorularımızı yönelttik, cevapları sizler için derledik. 

KISACA KENDİNİZİ TANITIR MISINIZ?

"Merhabalar ben Denizhan Durak. Optik mağazaları bünyesin de mağaza müdürüyüm. Özellikle lensler üzerine satışlar yapmaktayız. Bu iş bizim aile işimiz. Babamlar Türkiye’nin ilk gözlükçülerinden. Aydın’ın ilk gözlükçüsü. Biz de bu şekilde aile mesleğimizi sürdürüyoruz.

KONTAKT LENS NEDİR VE HANGİ AMAÇLA KULLANILIR?

Kontak lens nedir dediğimizde çok geniş bir yelpazesi var ama biz burada günlük icra ettiğimiz işten bahsedersek görmemizi kolaylaştıran, gözlük takmakta sorun yaşayan, gözlüğü kullanmak istemeyen kişilerde silikon hidrojel yumuşak lensler ve gaz geçirgen lensler var. Bu yelpazeyi biraz daha genişletirsek sert lensler de var. Gün içinde kullandığımız kontakt lenslerden bahsedersek silikon hidrojel ve yumuşak lensler var. Bir de en çok kullanılan, özellikle bayanların daha fazla kullandığı kozmetik lensler var.

KONTAKT LENS TİPLERİ NELERDİR?

Kontak lens tipleri; yumuşak lensler, hidrojel lensler, silikon hidrojel lensler Genelde kullandığımız, gaz geçirgen lensler ise daha sert lenslerdir. Mesela kornea genişlemesinde sert bir lens ile kornea genişlemesini önlememiz gerekir. Yumuşak lensler bunu durduramaz bunlar bildiğimiz cam şeklinde lenslerdir. Yanlış hatırlamıyorsam Benjamin Franklin’e kadar dayanır. PMMA lensleri, multifocal lensler vardır. Multifocal dediğimiz lenste uzak, orta ve yakın mesafeyi hiçbir şey yapmadan uzağı, ortayı ve yakını görme konusunda rahatsızlığı olan kişilerde kullanılabilir. Son olarak ta kozmetik ve günlük kullan at lenslerdir.

GECE YATARKEN TAKILABİLİR Mİ?

Kontakt lensleri gece yatarken kati suretle çıkarmamız gerekir. İstisna olarak çok yoğun bir gün geçirdik ihtiyacımızı gidermeyecek durumda isek bir geceye mahsus olabilir amma velakin gece rüya gördüğümüzde gözlerimiz titreşim olayını gerçekleştirdiği için göz kapağınız göz bebeğiniz ve arada da lens olacağından dolayı ileride sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.

KULLANIM İÇİN HERHANGİ BİR YAŞ SINIRI VAR MI?

Normalde ülkemizdeki kanunlarda 18 yaş sınırı var. Kanunlar itibariyle mesela 18 yaşın altındaki kişilerden ebeveynlerin onayları altında doktora gittiklerinde aynı şekilde doktordan da onay aldıklarında 13-14 yaşlarındaki kişilerinde lens kullandığı oldu. Konusu açılmışken şunu da söyleyeyim çoğu kişi bunu bilmez bir insanoğlu takribi olarak 30 sene lens kullanabilir çünkü lens ne kadar yumuşak olursa olsun 25-30 sene sonra gözlerimizin daha kolay tahriş olacağından dolayı kişi kullanamayabilir. Bu yüzden bir önceki soruda da akşamları yatarken çıkartırsak bu kullanım süresi artar ama takmaya devam edersek bu süre kısalır.

KONTAKT LENSLERİ SAKLAMAK VEYA TEMİZLEMEK İÇİN NORMAL SU KULLANILIR MI?

Hayır, kullanamayız çünkü normal sularda klor ve kireç vardır.  Yumuşak lens ve silikon hidrojeller üzerindeki kloru ve kireci atamadığı için belirli bir süre sonra o noktalarda kurumaya yıpranmaya ve yırtılmaya başlar. Bu lensleri özel solüsyonları vardır kişiler yılda bir kere aldığı solüsyondan farklı bir marka solüsyon alıp şoklama yapmalıdır bunun nedeni solüsyonların içinde ki minerallere bağışıklık sağladığımızda tekrardan bir şoklamayla sevdiğimiz solüsyona dönebiliriz gözümüzde ona adap te olur.

KULLANAN KİŞİLER HANGİ SORUNLAR İLE KARŞILAŞABİLİR?

Size yakın zamanda yaşadığım bir olayı anlatayım. Geçen sıcak havalarda 50 dereceye çıktığımız zamanlarda müşterilerim bana telefon ile ulaştıklarında lenslerinin kuruduklarına dair şikâyetlerde bulundular. Bu şikâyetlerin nedeni lensin sıcakta konforunu yitirmesidir.  Bir ikinci konu ise bulunduğumuz ortamda klima var ise; klima ortamdaki nemi çeker lensinde çalışması için bir damla suya ihtiyacı vardır. Lens ve gözün arasında sıkışan bir damla su ile görürüz o bir damla su bütün gözün görmesini sağlar ama vücudunuzda göz kuruluğu varsa bulunduğunuz ortamda nemsiz çok kuru ve sıcaksa lensinizin konforu inanılmaz azalır."


whatsapp-image-2021-12-23-at-19-09-30.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler